Skórki niektórych owoców i warzyw zawierają wiele składników odżywczych. Skórki są bezpośrednio wystawione na działanie słońca i dlatego często zawierają więcej mikroelementów i błonnika niż miąższ owocu lub warzywa.
Zdrowotne właściwości skórek
Jabłko
Skórki jabłek mogą wydawać Ci się twarde, ale to właśnie one zawierają dużo pektyn, błonnika, który obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz wspomaga metabolizm.
Bakłażan
Catering dietetyczny Wrocław twierdzi, że skórki z bakłażana są bogate w kwas chlorogenowy, który jest silnym przeciwutleniaczem, oraz nasunie, która chroni organizm przed chorobami układu krążenia, reumatyzmem i nowotworami.
Gruszka
Skórki gruszek są bogate w witaminę C i rozpuszczalny błonnik, dlatego warto poświęcić trochę czasu na obieranie owoców.
Co przygotować z jabłka?
Chipsy jabłkowe
Jabłko pokroić w krążki, a następnie smażyć na oleju z cukrem i cynamonem na złoty kolor lub ułożyć na blasze do pieczenia, posypać cukrem i cynamonem. Fit Body zaleca piec w piekarniku przez 10-12 minut w temperaturze 200°C.
Pieczone gruszki z migdałami i cynamonem
- Przekroić gruszki na pół, usunąć rdzeń łyżeczką i umieścić w naczyniu do pieczenia.
- Masło pokroić na cztery równe porcje i posypać cynamonem.
- Piec przez pięć minut w temperaturze 190°C.
- Migdały pokruszyć i uprażyć na suchej patelni.
- Wyjmij gruszkę z piekarnika, posyp migdałami i piecz jeszcze przez pięć minut.
- Przed podaniem polać gruszki miodem.